Stor spiller bliver mindre

”Bare det at jeg har tabt mig 24 kilo gør, at bordtennis er blevet meget nemmere, og jeg vil tabe mere endnu, både for at få et lettere liv, men også for at blive bedre til bordtennis”, siger 50-årige John Kjær fra Brønshøj, som undertegnede mødte i Grøndal Multicenter den 3. januar i år, hvor han knoklede i træningslokalet med to i hver side mod en meget præcis træningsmakker – bordtennisrobotten.

Det primære mål for John er at tabe sig. John følte, at han var blevet for stor, og tog derfor i september 2015 på et 12 uger langt livsstils-ophold for at tabe sig.
Med sig havde han bordtennisrobotten, der var tiltænkt som fast træningsmakker. Desværre var der noget galt med robotten, hvilket ærgrede John, der elsker spillet med den lille hvide bold. Men denne januardag har han altså fået gang i en ny robot, og det ser faktisk ud som om, han mener det.
 

Teknikken fejler ikke noget – mange vil sikkert misunde specielt Johns baghåndsteknik. Hvis det lykkes for John at tabe sig endnu mere, så ser det ud til, at han bliver bedre for hvert kilo, han smider.

Stoppede og tog på i vægt

John startede som 12-årig med at spille bordtennis i Espergærde (EIF Bordtennis). Inden længe stod han for ungdomstræningen. Allerede inden John blev senior, stoppede han med at spille bordtennis for at koncentrere sig om at spille musik og dyrke kampsport.
Efter aftjent værnepligt begyndte han at uddanne sig samtidigt med, at han startede med at spille bordtennis i Helsingør (HBTK), hvor han stod for ungdomstræningen og juniordivisionsholdet. Efter nogle år havde han ikke længere tid til bordtennis. Han stoppede og begyndte at tage på i vægt.

Comeback i stor udgave

John fik igen interesse for bordtennis i 2010 – nu i noget større udgave. Han meldte sig ind i Brønshøj Bordtennis, hvor han som så ofte før hurtigt kom til at stå for noget træning – denne gang senior-træning, som han havde i et par sæsoner.
I dag vil John helst ikke undervise, da det tager tid fra hans egen træning. Han vil dog gerne hjælpe til som reserve, hvis klubben akut mangler en træner.

Hvorfor bordtennis?

”Jeg kan godt lide bordtennis, fordi man kan nørde meget, udføre det perfekte slag, stå rigtigt, bruge hoften, skulderen og armen rigtigt, ramme bolden med det rigtige snit og på det rigtige sted på battet osv.”, siger John, der mener, at det især er godt at træne med en robot eller multiball-træning (Kina-træning).
Han holder også meget af det mentale aspekt i sporten, og har ladet sig fortælle, at en kamp er 80% mental styrke og resten teknik. ”Det er sjovt og spændende at udforske dette”, siger han.

John har dyrket mange forskellige sportsgrene, men har bedst kunnet lide individuelle sportsgrene. Han har dog spillet både fodbold og basketball, men mest for det sociale element, som han også kan lide i bordtennis, hvor han holder af at møde mennesker i alle aldre fra diverse klubber i forbindelse med holdkampe og stævner.

Ingen double-specialist

John er fascineret af, at man i bordtennis kan forsøge sig med en masse udstyr, altså battræ og belægninger. ”Det er spændende at skulle finde den rigtige fart og kontrol i battet og prøve sig frem med forskellige tykkelser af svampen”, siger John, der altid selv har stået tæt ved bordet også den gang han efter eget udsagn havde en normal vægt.
”På grund af min vægt skal jeg i dag sørge for, at det er min modstander, der skal flytte sig og ikke mig, derfor er double heller ikke min specialitet”, siger han og griner, da det går op for ham, at han nu er ved at afsløre sine ’svagheder’, hvilket han er sikker på, at læserne af denne artikel nu vil udnytte.

I sidste sæson blev John den mest vindende spiller i Serie 3. Brønshøj rykkede dermed op i Serie 2, hvor John spiller i denne sæson. Det bliver også til firma-bordtennis i 2. division for John, der siden 2007 har været ansat som IT-konsulent i Københavns Kommune (ekspert i mobile enheder).
John spiller for RIF (Rådhuset Idræts Forening), der i øvrigt spiller mod Gentofte Rådhus i aften kl. 17.00. Der skulle efter sigende stadig være ledige ståpladser for interesserede i Nansensgade 46.

Vægt bag ordene

”Jeg synes bordtennis er en god sport for overvægtige, man kan tabe sig på en sjov måde og bliver sjældent skadet”, siger John, der føler, at bordtennis bliver nemmere, når han taber sig. ”For hver kilo jeg taber, bliver jeg bedre”, siger kæmpen fra Brønshøj, der altså lige nu bliver mindre dag for dag.
John har ikke sat sig noget endeligt mål med det fremtidige vægttab, men mener, at 10-20 kilo er en god begyndelse.
Dømt ud fra træningen denne mørke dag i januar ser det ikke ud til, at John er til at stoppe.

 

Forfatter: Carsten Egeholt
Kontaktperson tlf.: 27 26 06 09
Kontaktperson e-mail: carsten.egeholt@dbtu.dk