Mandag den 10. august startede 114 nye elever på Brøndby Idrætsefterskole, der har fodbold, dans og bordtennis på programmet. Seks af de nye elever er bordtennisspillere.
Undertegnede har mødt de seks batsvingere til en snak om, hvorfor de hver især har valgt Brøndby Idrætsefterskole og hvad de har af forventninger til det nye skoleår.
Det viser sig, at alle har valgt bordtennislinjen med henblik på at få trænet ekstra meget bordtennis samt at få en oplevelse og knytte nye venskaber.

De seks ”bordtennis-elever” Rasmus Kaalund Schøn, Mads Zebitz Larsen, Nicolai Christoffersen, Anton Christopher Jensen, Sune Christian Petersen og Oliver Petersen kendte hinanden mere eller mindre fra diverse bordtennishaller. På rekordtid er de på Brøndby Idrætsefterskole kommet rigtig tæt på hinanden og på de andre elever, hvilket undertegnede får at mærke, da et par af drengene med røde øjne fortæller, at de inden dagens møde netop har sagt farvel til en fodbold-elev.

”Det er helt utroligt så tæt, man bliver på meget kort tid”, fortæller Oliver Petersen, der har prøvet det hele før, da han nu helt ekstraordinært skal i gang med sit 3. år på Idrætsefterskolen. Han vil huske de andre på, hvor vigtigt det er, at prioritere det sociale, som kan blive en udfordring, når man flere gange om ugen er spredt rundt omkring i klubberne.

”Jeg vil forsøge at være meget sammen med de andre her på skolen”, siger Anton, der træner i Roskilde om eftermiddagen. Det samme gør Nicolai fra Slagelse, der glæder sig over undervisningen, hvor han allerede har oplevet, at han skal bruge kroppen meget mere end han har været vant til. ”Der er faktisk også helt rart med mere ungdommelige og tidssvarende lærere”, siger han begejstret.

”Opholdet her giver mig mulighed for at få bordtennis og skole til at passe bedre sammen. Jeg ser frem til at udvikle mig både som person og som bordtennisspiller”, siger Sune Petersen fra Esbjerg, der i sommers var med på drengelandsholdet ved ungdoms EM i Slovakiet. Han har nu fået et ekstra træningspas lagt ind i hverdagen i forhold til sidste sæson.

”Det bliver godt ikke at skulle bruge så meget tid på transport mellem skole og træning”, siger Rasmus Schøn fra Ålborg, der i foregående sæson spillede på Brønderslevs drengedivisionshold.

”Det er det, som jeg satser på lige nu. Jeg ser frem til super god sparring og til at udvikle mig socialt”, siger Mads Zebitz Larsen fra Hillerød.

Hvad med pigerne?

Umiddelbart bekymrer det ikke de seks drenge, at der ikke er nogen piger på bordtennislinjen. Hver fredag skal de nemlig være sammen med Idrætsefterskolens danselinje, der alle er piger. Her skal de ud over at tænke på om frisuren er i orden også lære om koordinering, balance og smidighed.

De seks nye elever på bordtennislinjen er fra venstre (altså ikke helt til venstre for det er Michael Maze på en plakat. Han går IKKE på skolen) Oliver Petersen, Rasmus Kaalund Schøn, Mads Zebitz Larsen, Nicolai Christoffersen, Sune Christian Petersen og Anton Christopher Jensen.

Basisgruppe

Alle seks bordtennisspillere er i samme basisgruppe på efterskolen. Det vil sige, at de har en basislærer (Jesper Bundgaard) tilknyttet til at hjælpe dem med at koordinere hverdagen. Der er fælles møder, aktiviteter og opgaver som skal løses. Eleverne bor på to-mands værelser, og spiser, sover og går i skole i samme bygning. En gang om ugen er der et fællesarrangement på skolen.

Bordtennislinjen giver mulighed for hele fire ugentlige morgentræninger kombineret med det sociale efterskoleliv samt det boglige. Eleverne kan der ud over selv planlægge træning om eftermiddagen så meget de vil, når bare de daglige pligter og skolearbejdet passes. ”Så længe eleverne passer deres ting på skolen, så er vi meget fleksible mht. træningstider, holdkampe i hverdagen m.m.”, siger Jesper Bundgaard, der er opmærksom på, at de fleste af bordtennis-eleverne kommer fra en mindre træningsmængde end den, de inden længe vil udsætte sig selv for. ”Vi vil forsøge at bygge dem langsomt op, så de kan klare en større træningsmængde”, siger han.

Samarbejdspartner for DBTU

Christoffer Petersen: ”Brøndby Idrætsefterskole er en vigtig samarbejdspartner for DBTU. Skolen tager sig af de faglige, sociale og almene udviklende kompetencer hos de unge mennesker, og vi kan derfor koncentrere os om træningen. Eleverne lærer ligeledes om vigtigheden af kost, søvn, mental træning og meget andet”.

Samarbejdet kører på sit 3. år, og Christoffer Petersen finder udviklingen hos den enkelte elev utrolig. ”De bliver mere selvstændige og mere modne, og derfor nemmere at arbejde med i træningslokalet. De bliver mere bevidste om, hvad de kan, men også hvad de vil med deres bordtennis – for linjen og den tilhørende træning er nødvendigvis ikke for alle. Jeg synes, at lederne på efterskolen og jeg er ganske tydelige med, hvad vi ønsker med denne linje samt hvad vi kan tilbyde. Så er det op til eleverne om de kan gennemføre”.

Hvis man er interesseret i at vide mere om, hvad samarbejdet imellem Brøndby Idrætsefterskole og DBTU handler om, så kontakt viceforstander Martin Lund på tlf.: 60 22 20 59 eller mail: martin@brondby-ie.dk eller elitekoordinator Christoffer Petersen på tlf.: 43 26 21 10 eller mail: christoffer.petersen@dbtu.dk. Brøndby Idrætsefterskole holder ligeledes Åbent Hus, når der er efterskolernes dag lørdag den 26. september. Her vil man kunne møde elever og lærere, høre hvad skolen tilbyder samt meget andet. Læs mere her

Der vil ligeledes blive lavet en blog fra eleverne på efterskolen. Hver anden uge kan man her på siden læse om elevernes træning, skolegang og trivsel.

Forfatter: Carsten Egeholt
Kontaktperson tlf.: 27 26 06 09
Kontaktperson e-mail: carsten.egeholt@dbtu.dk