Herlig bordtennisweekend

På billedet server Dimitrij Ovtcharov sin karakteristiske baghåndsserv i kamp mod Timo Boll ved en tidligere lejlighed. Foto: Fra facebook.

Det var en herlig weekend. Endnu et europamesterskab da Anders Lind sammen med sin slovakiske makker Alexander Valuch vandt herre double ved de første europamesterskaber for spillere under 21 år i Sochi i Rusland.

Det var kun anden gang, de spillede sammen. Første gang var ikke en succes, da de tabte i kvalifikationsturneringen ved de åbne ungarske mesterskaber. I Sochi havde de også problemer i første runde, og de var også bagud i kvartfinalen med 0-2, men fik så vendt spillet. I semifinalen og finalen afgik de ikke sæt. Det var imponerende.

Nu styrer Danmark herre double i Europa. Jonathan Groth vandt i oktober i Budapest europamesterskabet i herre double sammen med Patrick Franciska, og nu sidder Anders Lind på tronen sammen i herre double. Det er ikke så ringe endda.

Samtidig bød weekenden også på Europa Top 16 i Antibes i Sydfrankrig. Den hæderkronede Top 12, der startede i 1971 i Zadar i Kroatien, er nu blevet Top 16. Der var dansk islæt, da Jonathan Groth havde sneget sig med ind i det stærke felt med en 16. plads på europaranglisten, da spillerne blev udtaget. Det endte med en tredjeplads i puljen efter en fin sejr over Joao Monteiro, Portugal og det var tæt på den store succes, da han havde tre matchbolde mod den senere vinder Dimitrij Ovtcharov, Tyskland, men Groth kunne desværre ikke omsætte dem til sejr, og han tabte ligeledes knebent med 11-8 i syvende sæt til den senere nummer tre Simon Gauzy, Frankrig.

Top 16 i Antibes i Sydfrankrig bød på fremragende spil og mange overraskelser, og tegn på, at de store Vladimir Samsonov, Hviderusland, der har rundet de 40 år og Timo Boll, Tyskland nu ikke længere er dominerende. Samsonov har tidligere vundet fire gange og Boll fem gange, men Samsonov tabte denne gang alle sine tre kampe i indledende gruppe. I den første førte han 9-7 i afgørende over europamesteren Emmanuel Lebesson, Frankrig, men tabte 11-9. Senere blev det til 2-3 mod Apolonia, Portugal og 0-3 til en af overraskelserne Kou Lei, Ukraine, der nåede semifinalen. Boll tabte i kvartfinalen til Simon Gauzy, Frankrig for anden gang på 14 dage.

Timo Boll vandt dog sin indledende pulje foran Stefan Fegerl, Østrig. Mattias Karlsson, Sverige tabte til begge disse med 9-11 i syvende sæt, men havde til gengæld ingen chance i gruppen mod defensive Gionis, Grækenland, som vandt 3-0. I den sidste gruppe blev Andrei Gacina, Kroatien overraskende nummer et og i den sidste kamp tabte vinderen fra 2014 Marcos Freitas (der slog Maze i finalen) med 13-11 i afgørende sæt efter flere matchbolde til Alexander Shibaev, Rusland, og russeren gik derfor videre i turneringen.

Alexander Shibaev der er kendt træningspartner i Idrættens Hus har tit været lige ved og næsten. I Antibes slog han rigtig igennem og nåede finalen, da han til stor skuffelse for hjemmepublikum vandt over Simon Gauzy med 4-2. Shibaev  var coachet i Frankrig af Hu Wei Xin, vor gamle landstræner, og han viste endnu en gang sit format som en brillant coach.

I kvartfinalerne vandt Ovtcharov 4-0 over Fegerl, Kou Lei slog Gacina 4-3, Gauzy slog Boll 4-2 og Shibaeev vandt over Apolonia med 4-3. I semifinalerne måtte Ovtcharov ud i 7. sæt for at slå Kou Lei 4-3 og Shibaev vandt 4-2 over Gauzy. I finalen vandt Ovtcharov 4-2 over Shibaev.

Ovtcharov har nu vundet fire gange (2017, 2016, 2015 og 2012) og kommer hermed op på siden af Vladimir Samsonov, der ligeledes har vundet fire gange (1998, 1999, 2001 og 2007). De mest vindende er Timo Boll med fem sejre (2002, 2003, 2006 i København, 2009 og 2010). Der er dog stadig et stykke op til den mest vindende Jan-Ove Waldner, der vandt Europa Top 12 ikke færre end syv gange.

Hos damerne var det Lie Jie, Holland, der i finalen vandt over Petrissa Solja, Tyskland 4-1. Nr. 3 blev Sabine Winter, Tyskland der vandt kampen om tredjepladsen over næsten danske i al fald dansk gifte Liu Jia, Østrig med 11-9 i afgørende syvende sæt.

Hvis du har nogle timer til overs, er der fantastisk bordtennis at se på nettet fra både Europa Top 16 og EM for spillere under 21 år.
 

Forfatter: Arne Madsen
Kontaktperson tlf.: 21 70 49 28
Kontaktperson e-mail: arne.madsen@dbtu.dk